Φιάντεν: 30 Λουξεμβούργιοι εθνοφύλακες πολεμούν & νικούν τα Waffen SS

Το Φιάντεν είναι μια μικρή πόλη στα σύνορα Λουξεμβούργου – Γερμανίας. Σήμερα έχει περί τους 2.000 κατοίκους ενώ της πόλης δεσπόζει το παλιό κάστρο κτισμένο σε έναν λόφο ύψους 310 μ. Το μικρό δουκάτο υπέστη τη γερμανική εισβολή στις 10 Μαΐου 1940.

Διαθέτοντας ελάχιστες δυνάμεις υπέκυψε στους εισβολείς. Ωστόσο υπήρξαν φωτεινά παραδείγματα αντίστασης, όπως η άρνηση των Λουξεμβούργιων να ψηφίσουν την ένωσή τους με τη Γερμανία, η γενική απεργία του 1942. Οι Γερμανοί, παράνομα, ενσωμάτωσαν τη χώρα στο «μεγάλο Ράιχ» και στρατολόγησαν 12.000 Λουξεμβούργιους εκ των οποίων 3.000 σκοτώθηκαν. Οι Γερμανοί επέβαλαν τη χρήση της γερμανικής γλώσσας και σε αντίδραση οι Λουξεμβούργιοι άρχισαν να μιλούν αποκλειστικά την τοπική τους γερμανική διάλεκτο.

Αντιστασιακές ομάδες άρχισαν να δημιουργούνται από τον χειμώνα του 1940- 41. Τον Σεπτέμβριο του 1944 οι Γερμανοί υποχώρησαν υπό την πίεση των Αμερικανών και το Λουξεμβούργο απελευθερώθηκε. Αμέσως σχηματίστηκε εθνοφυλακή που, εφοδιασμένη με αμερικανικό οπλισμό, ανέλαβε τη φρούρηση της χώρας.

Οι Λουξεμβούργιοι στο Φιάντεν αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη Γερμανία και λειτουργούσαν ως συμμαχική προφυλακή, λόγω του υπερυψωμένου εδάφους που κατείχαν έχοντας πλήρη θέα των γερμανικών κινήσεων. Στις 15 Νοεμβρίου 1944 οι Λουξεμβούργιοι εθνοφύλακες στην περιοχή του Φιάντεν εντόπισαν γερμανική περίπολο στην οποία επιτέθηκαν.

Από τους 11 Γερμανούς σκοτώθηκαν οι πέντε χωρίς οι Λουξεμβούργιοι να υποστούν απώλειες. Ύστερα από αυτό η γερμανική διοίκηση αποφάσισε την κατάληψη του κάστρου του Φιάντεν ώστε να απαγορεύσει την παρατήρηση των γερμανικών θέσεων.

Ο επικεφαλής της τοπικής εθνοφυλακής Βίκτορ Άμπενς διέθετε μόλις 30 άνδρες. Παρόλα αυτά, αφού πρώτα διέταξε τον πληθυσμό της πόλης να απομακρυνθεί, αποφάσισε να παραμείνει στην πόλη και να πολεμήσει. Οι Αμερικανοί εφοδίασαν τους Λουξεμβούργιους με πυρομαχικά, αλλά δεν τους ενίσχυσαν με άνδρες.

Στις 19 Νοεμβρίου 1944 δύο λόχοι των Waffen SS με συνολική δύναμη 250 ανδρών επιτέθηκαν στην πόλη και το κάστρο, μετά από σύντομο βομβαρδισμό. Στο κάστρο είχαν οχυρωθεί τέσσερις Λουξεμβούργιοι. Οι λοιποί είχαν οχυρωθεί στα σπίτια της πόλης.

Οι Γερμανοί επιτέθηκαν στο κάστρο, το οποίο όμως ήταν δύσκολα προσεγγίσιμο. Ύστερα από σφοδρή ανταλλαγή πυρών έξι άνδρες των SS κατάφεραν να ανατινάξουν την πύλη του κάστρου και να εισέλθουν σε αυτό. Οι Λουξεμβούργιοι όμως συνέχισαν να μάχονται εντός του κάστρου, υποχρεώνοντας τελικά τους αντιπάλους τους να αποσυρθούν.

Κατόπιν οι γερμανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη. Εκεί όμως συνάντησαν ακόμα σκληρότερη αντίσταση και αναγκάστηκαν να αποσυρθούν ταπεινωμένες περνώντας στο γερμανικό έδαφος. Στη μάχη σκοτώθηκαν 18 άνδρες των SS, έναντι ενός μόνο Λουξεμβούργιου εθνοφύλακα. Άλλοι έξι Λουξεμβούργιοι τραυματίσθηκαν, οι τρεις σοβαρά. Επίσης σκοτώθηκε ένας άμαχος που είχε αρνηθεί να φύγει.

Περίπου έναν μήνα μετά οι Γερμανοί εξαπέλυσαν την επίθεση των Αρδεννών. Φυσικά οι Λουξεμβούργιοι δεν ήταν σε θέση να αντισταθούν στο Φιάντεν και υποχώρησαν εντασσόμενοι στις αμερικανικές δυνάμεις.

Λουξεμβούργιοι εθνοφύλακες έχουν συλλάβει συμπατριώτες τους συνεργάτες των Γερμανών.

Γερμανικά τμήματα στο Λουξεμβούργο το 1944.

Λουξεμβούργιοι στρατιώτες στη Βρετανία.



from History-point.gr https://ift.tt/2P1srP6
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη