Έτοιμη να προχωρήσει σε διαγωνισμό για πάνω από 1.000 μονιμες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ είναι η διοίκηση της ΔΕΗ μετά και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί το τελευταίο διάστημα.
Πριν φτάσει όμως η επιχείρηση σε προσλήψεις προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει στοχευμένες αποχωρήσεις, ένα σχέδιο που θα ακολουθηθεί με βάση τις επόμενες κινήσεις και το προφίλ που θέλει να χτίσει το επόμενο διάστημα η εταιρεία.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στην ΔΕΗ υπάρχει ανορθολογική κατανομή του προσωπικού καθώς τα τεχνικά πόστα είναι υποστελεχωμένα ενώ στα διοικητικά πόστα, συναντά κανείς υπεράριθμο προσωπικό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, το µέσο κόστος ανά εργαζόµενο είναι γύρω στα 49.000 ευρώ, το οποίο είναι υψηλό, ακριβώς επειδή ο µέσος όρος ηλικίας του προσωπικού υπερβαίνει τα 52 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται πάντα η εφημερίδα Έθνος, οι µελέτες για τις προσλήψεις έχουν αρχίσει να γίνονται, κανείς δεν μπορεί ωστόσο να υπολογίσει πόσες προσλήψεις πρέπει να γίνουν.
Σε κάθε περίπτωση, οι σηµερινές -ανεπίσηµες και µη οριστικές βεβαίως- εκτιµήσεις κάνουν λόγο για πρόσληψη σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1.000 µε 1.500 νέων εργαζοµένων. Στη συνέχεια θα αξιολογηθεί εάν υπάρχουν ανάγκες και σε συνδυασµό µε τη γενικότερη πορεία των οικονοµικών της ∆ΕΗ θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Σηµαντικό είναι ότι οι νέες προσλήψεις δεν θα γίνουν µε το ασφυκτικό πλαίσιο των εταιρειών του ∆ηµοσίου. Θα γίνουν µε τους όρους και τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, χωρίς όµως να γίνονται µέσω του ανώτατου οργάνου.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο εθελουσίας εξόδου θα περιλαμβάνει απομάκρυνση 2.000 εργαζομένων. Στους αποχωρήσαντες δεν θα περιλαμβάνονται εργαζόμενοι του τεχνικού προσωπικού ενώ δεν θα έχουν ευκαιρία εθελουσίας όσοι εργαζόμενοι θα έχουν λίγους μήνες μέχρι την αίτηση συνταξιοδότησής τους.