«Παραλύει» η χώρα την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, καθώς ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία εργαζομένων και συνδικάτα κήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί δύο διαδηλώσεις για το πρωί της Τρίτης: Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας καλεί σε κινητοποίηση στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, και το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10:30, στα Προπύλαια.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για "αντεργατικό" νομοσχέδιο, με το οποίο ουσιαστικά επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών και καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο "να μην ανεχθούν νέα μέτρα σε βάρος τους και να κόψουν το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της Ν.Δ.".
Κεντρικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ αποτελεί η απόσυρση του "αντεργατικού νομοσχεδίου", σε διαφορετική περίπτωση "προχωρούμε σε απεργιακή κλιμάκωση".
Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα τρόλει, τα λεωφορεία και στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ). Αναμένονται αποφάσεις για το Μετρό και το Τραμ.
Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.
Την Τρίτη θα είναι "δεμένα" τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Εξαιτίας της κινητοποίησης, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Με κοινή διακήρυξη, οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία της Τρίτης ενάντια στο "μίνι συνδικαλιστικό" σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση και "περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, την συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας χιλιάδων ανθρώπων", όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τρίτης ανακοίνωσε και η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, που "περιορίζει Εργασιακά και Συνδικαλιστικά δικαιώματα".
"Δεν πρόκειται η ΠΟΕΔΗΝ να δεχθεί κανέναν περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ψηφισθεί δεν ψηφισθεί ο νόμος.Θα είμαστε στο δρόμο όποτε χρειάζεται με αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΠΟΕΔΗΝ. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων", αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της.
Τη συμμετοχή στην απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, "ενάντια στην επιστροφή των μνημονιακών εμμονών και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, και ζητάει από την κυβέρνηση την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Η Ανάπτυξη δεν αφορά τους λίγους. Ανάπτυξη υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους όρθιους, με αυξήσεις μισθών και με ισχυρές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις".
Τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην απεργία της Τρίτης, ανακοίνωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Στο πλαίσιο της απεργίας, κήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
«Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
"Στις 24 του Σεπτέμβρη δίνουμε μαζικό, μαχητικό 'παρών' στην απεργία που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.
"Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει «γη και ύδωρ» στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία – κυβερνήσεις.
Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία", τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.