Πολλοί κάνουν λόγο για έναν πιστό φίλο σπιτιού, κάποιοι για μία ράτσα που ενδείκνυται μόνο για την φύλαξη χώρων και άλλοι πάλι για ένα εκ φύσεως επιθετικό ζώο. Τι ισχύει όμως τελικά για τα ροτβάιλερ και πως πρέπει να γίνεται η επιλογή ενός σκύλου;
«Οι ιδιοκτήτες που θέλουν να υιοθετήσουν ένα ροτβάιλερ πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι, να έχουν παιδεία να ξέρουν πως να τον αποκτήσουν και πως να το εκπαιδεύσουν, ώστε να γίνει μέλος της οικογένειάς τους. Ο σκύλος ροτβάιλερ δεν είναι απλά ένας σκύλος μαύρος με καφέ σημάδια. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος ζωής του ιδιοκτήτη να είναι ιδανικός για τον τρόπο ζωής του σκυλιού. Το να είναι επιθετικό ένα σκυλί ίσως οφείλεται σε λάθος εκτροφή και σε κακή επιλογή γονέων», αναφέρει η εκπαιδεύτρια και εκτροφέας σκύλων, Δήμητρα Βατού, στα Dikaiologitika News, με αφορμή την τραγωδία στα Γλυκά Νερά.
Η κ.Βατού μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης και παιδείας των Ελλήνων απέναντι στη συγκεκριμένη φυλή σκύλων, καθώς όπως τονίζει αυτό αποτελεί την αρχή του κακού.
H Δήμητρα Βατού, διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων, κριτής (British Institute of Professional Dog Trainers, England)
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενημέρωση και παιδεία. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Δεν υπάρχει σωστή έρευνα αγοράς προκειμένου αυτός που επιθυμεί να αποκτήσει ένα ροτβάιλερ να βρει τον σωστό εκτροφέα και να πάρει τον κατάλληλο σκύλο. Γιατί ο σωστός εκτροφέας δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει σκυλί για το οποίο δεν θα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη του να το εκπαιδεύσει. Δεν είναι εργαλείο ο σκύλος. Ένα σκυλί που είναι υπερκινητικό δεν πρέπει να είναι μέσα σε ένα μπαλκόνι. Δυστυχώς κάποιοι σκύλοι γίνονται όπλα σε κάποια χέρια».
Όπως εξηγεί η συγκεκριμένη ράτσα είναι ιδιαίτερα παρεξηγημένη, καθώς πολλοί θεωρούν ότι οι σκύλοι αυτής της φυλής εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά.
«Το ροτβάιλερ είναι σκύλος οικογένειας δεν είναι σκύλος φύλακας. Εχει έντονο το ένστικτο της φύλαξης της οικογένειάς και των οικείων του. Δεν είναι σκύλος που τον έχουμε σε μια αυλή να γαβγίζει. Είναι μέλος της οικογένειας και μπορεί να είναι εξίσου ευτυχισμένος όποιος οποιοδήποτε άλλο σκυλί που δεν έχει την αίσθηση του φύλακα».
Η ίδια τονίζει πως η συγκεκριμένη φυλή όχι μόνο δεν γεννιέται για να επιτίθεται σε παιδιά αλλά πολύ περισσότερο ένα ισορροπημένο ροτβάιλερ προσπαθεί πάντα να προφυλάξει ένα παιδί και όχι να του κάνει κακό.
Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που τα ροτβάιλερ έχουν σώσει ανθρώπους είτε από κακοποίηση είτε από επιθέσεις.
Τραγωδία με ροτβάιλερ: Σκύλος στο... σακί - Σκοτώνει η άγνοια για τα χαρακτηριστικά κάθε ράτσας