Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνει καμία περικοπή των συντάξεων, μετά τον επανυπολογισμό, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μηταράκης είπε ότι τα εκκαθαριστικά θα έχουν μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα, «προκειμένου οι συνταξιούχοι να δουν το λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και πώς ο νόμος Κατρούγκαλου θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό τις συντάξεις».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει σε μία εικονική πραγματικότητα. Δεν θέλει να αναγνωρίσει τη μεγάλη ζημιά που έκανε την περίοδο 2015-2019 στην οικονομία και στο κοινωνικό κράτος με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις τεράστιες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, κλπ. Οι τεράστιες μειώσεις στο ασφαλιστικό έγιναν επί Κατρούγκαλου και, τώρα, θα το διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι, γιατί θα σταλούν τα εκκαθαριστικά που θα αναφέρουν την προσωπική διαφορά. Θα δουν το λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα δουν πόσο κινδύνευσαν οι συντάξεις από την πολιτική που ακολούθησε η οικονομική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Μηταράκης.
«Είναι δεδομένο ότι οι συντάξεις είναι απολύτως ασφαλείς στα σημερινά επίπεδα. Οι θετικές διαφορές θα πληρωθούν, δηλαδή στο 25% των συνταξιούχων θα αυξηθούν οι συντάξεις τους, ενώ γι' αυτούς που έχουν αρνητικές διαφορές το έντυπο που θα τους αποσταλεί είναι καθαρά πληροφοριακού χαρακτήρα, για να καταλάβει ο κόσμος τι θα σήμαινε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις του. Η προσωπική διαφορά, όταν είναι αρνητική, δεν οδηγεί σε μείωση συντάξεων, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Είναι καλό ο κόσμος να δει πώς ο νόμος Κατρούγκαλου θα μείωνε σε μεγάλο βαθμό τις συντάξεις» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εργασίας.
Για τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Μηταράκης είπε: «Από τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο, υπογράψαμε την εγκύκλιο, για να εφαρμοστεί η αύξηση των συντάξεων χηρείας. Εργάστηκαν οι υπεύθυνοι της μηχανοργάνωσης όλο το καλοκαίρι, γιατί ήταν μία πολύπλοκη διαδικασία για πάνω από 65.000 συνταξιούχους, προκειμένου να γίνει ο επανυπολογισμός σωστά. Δεν υπήρχε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για ποσά που έπρεπε να καταβληθούν, έγινε αυτή η τροποποίηση και θα πληρωθούν οι αυξημένες συντάξεις. Τα αναδρομικά ήδη υπολογίστηκαν και θα καταβληθούν τον επόμενο μήνα με τις συντάξεις Νοεμβρίου. Όλη η κοινωνία είχε τονίσει ότι ήταν ανάλγητος ο νόμος Κατρούγκαλου και ότι ήταν ανάλγητη η προηγούμενη κυβέρνηση απέναντι στις χήρες. Ξεσηκώθηκε η κοινωνία, ξεσηκώθηκε η αντιπολίτευση και, τελικά, ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που, από την πρώτη στιγμή, είχε δείξει την ευαισθησία του, για να ολοκληρώσει αυτή τη μεγάλη αλλαγή».
Σε ερώτηση για τις 120 δόσεις, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Όταν έγινε ο ΕΦΚΑ επί της προηγούμενης κυβέρνησης, άλλαξαν το ίδιο βράδυ τις ταμπέλες, αλλά μέχρι εκεί. Έχουμε ακόμα 23 πληροφοριακά συστήματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, έχουμε λογισμικό που είναι πολλά χρόνια πίσω και δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να μην έχουμε την ίδια εγκυρότητα πληροφορίας, όπως το υπουργείο Οικονομικών με το TAXIS, που έχει πιο ξεκάθαρη εικόνα των οφειλών» σημείωσε ο κ. Μηταράκης, επισημαίνοντας ότι θα νομοθετηθεί ο διαχωρισμός της αίτησης υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων με την ολοκλήρωση των υπολογισμών που χρειάζεται να γίνει από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τα ταμεία.
«Θα αντιμετωπιστεί νομοθετικά και δεν θα βρεθεί κανείς εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων, που είναι μία πολύ καλή τελευταία ευκαιρία για όλους τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Δεν θα πληρώσει ο πολίτης την ασυμφωνία των αριθμών που οφείλεται στο κακό μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο βρέθηκε να υπάρχει στον ΕΦΚΑ» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.
Τέλος, για τις οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε: «Υπάρχουν κάποιοι που θα επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τις οφειλές τους και, από εκεί και πέρα, είναι ευθύνη του κράτους να βρει κάθε πρόσφορο μέσο να εισπράξει αυτά που οφείλονται στην κοινωνία. Έχουμε οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, που φτάνουν συνολικά περίπου στα 15 δισ. ευρώ, άρα αυτό δεν αφορά στον ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος επλήγη από την κρίση. Και πρέπει το Δημόσιο να βρει κάθε τρόπο να τιτλοποιήσει, να πουλήσει, να διαχειριστεί αυτές τις οφειλές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε και το εξετάζουμε».