Βιετνάμ: Παράδειγμα συνεχιζόμενου οικονομικού θαύματος (audio)

Βιετνάμ: Παράδειγμα συνεχιζόμενου οικονομικού θαύματος (audio)
Ο ήρωας του Βιετνάμ Κώστας Σαραντίδης με τον πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα Nguyen Manh Cuong και τον Πέτρο Δίπλα

Στο Βιετνάμ και στην ομογένεια που δραστηριοποιείται εκεί ήταν αφιερωμένη η εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Φιλοξενούμενος ήταν ο Ναπολέων Πατεράκης, διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής CMI CO Ltd με έδρα την πόλη Ho Chi Minh (πρώην Σαιγκόν).

Στην εκπομπή δεν κατέστη δυνατόν να μιλήσει ο υπερήλικας ήρωας του Βιετνάμ Κώστας Σαραντίδης που πήγε στη χώρα για να πολεμήσει με τους Γάλλους αλλά βλέποντας τον δίκαιο αγώνα των Βιετναμέζων άλλαξε στρατόπεδο, συμμετέχοντας ηρωικά στους αγώνες των ντόπιων. Πληροφορίες για τη χώρα έδωσε και ο Πέτρος Δίπλας που πρόσφατα επισκέφθηκε την χώρα.

Το Βιετνάμ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα οικονομικού θαύματος. Μέσα σε λίγα χρόνια παρουσίασε ανάπτυξη που πολλές Ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δεκαετίες.Είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα με ρυθμούς 6%-8% ετησίως επι πολλά χρόνια. Σχεδόν κάθε 4 χρόνια ο επισκέπτης βλέπει μια άλλη χώρα. Τόσο μεγάλη είναι η συνεχής πρόοδος.Οι εξαγωγές του Βιετνάμ ανέρχονταν σε 246 δισ. δολάρια το 2018. Η χώρα έχει πληθυσμό 95 εκ. άτομα

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Βιετνάμ ήταν μόλις 5,7 δισ. δολάρια το 1990 όταν η ελληνική οικονομία ήταν 90 δισ. δολάρια. Ήταν δηλαδή μόνο το 1/15 του ελληνικού ΑΕΠ. Το 2016, η οικονομία του Βιετνάμ έπιασε την ελληνική και τώρα πλέον την ξεπερνά καθώς το ΑΕΠ του εκτιμάται στα 300 δισ. δολάρια και πλέον έναντι 230 δισ. δολάρια και πλέον του ελληνικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χο Τσι Μινχ, ο σύγχρονος ήρωας και πατέρας του Βιετνάμ, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και ειδικότερα περιοχές όπως η Φλώρινα.

Ναπολέων Πατεράκης

Ναπολέων Πατεράκης

Ο διευθύνων σύμβουλος της ναυτιλιακής CMI CO Ltd με έδρα την πόλη Ho Chi Minh βρίσκεται στο Βιετνάμ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τόνισε πως μεταρρυθμίσεις και άμεσες ξένες επενδύσεις οδήγησαν σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5%-8% επί πολλά χρόνια.

Οταν πήγε στο Βιετνάμ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ούτε δρόμοι καλοί υπήρχαν, καλώδια κρέμονταν και γενικά υπήρχε πολύ φτώχεια.

Σήμερα, υπάρχει οργασμός οικονομικής δραστηριότητας και βλέπει κανείς παντού γερανούς.

Η χώρα έχει δημιουργήσει 4 high-tech πάρκα, δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και έχει νεαρό πληθυσμό με την μέση ηλικία κοντά στα 35-40 χρόνια. Η μεσαία τάξη έχει αναπτυχθεί και επεκτείνεται ταχέως ενώ δεν υπάρχει εγκληματικότητα.

Το Βιετνάμ είναι πλούσια χώρα σε φυσικούς πόρους καθώς παράγει πετρέλαιο, φυσικό αέριο, έχει χρυσό, σίδηρο, βωξίτες κ.τ.λ. Το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται απο υδροηλεκτρικά εργοστάσια, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν 'Ελληνες εκεί, ο ίδιος τόνισε ότι τους υπολογίζει σε 20-25 άτομα στη Χο Τσι Μινχ. Κυρίως, νέα παιδιά που έχουν πάει να διδάξουν αγγλικά καθώς οι Βιετναμέζοι δίνουν έμφαση στην αγγλική γλώσσα και γενικότερα στις ξένες γλώσσες.

Ο ίδιος έχει φτιάξει ένα μικρό ελληνικό εστιατόριο με Ηπειρώτη μάγειρα και μόλις 5 τραπέζια για να προάγει την ελληνική κουζίνα.

Υπάρχουν δυο ακόμη ελληνικά εστιατόρια, συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τους φόρους, ο συντελεστής για επιχειρηματικά κέρδη βρίσκεται στο 24%.

Στάθηκε στον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης της βιετναμέζικης οικονομίας λόγω του αυξημένου ρυθμού των επενδύσεων, των εξαγωγών και της αυξημένης κατανάλωσης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος παρατήρησε ότι οι Βιετναμέζοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στους ξένους μετά το τέλος του πολέμου την δεκαετία του 1970 αλλά αυτό έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μετά.

Υπάρχει ζήτηση για ξένους εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες και ήδη ορισμένοι Ελληνες, εργάζονται ως πιλότοι των βιετναμικών αερογραμμών αλλά και καθηγητές αγγλικών.

Συγκρίνοντας τους Ελληνες με τους Βιετναμέζους, ο κ. Πατεράκης τόνισε πως είναι με το χαμόγελο στα χείλη, φιλόξενοι, εργατικοί και έχουν επίσης περάσει πολλά με πολέμους και κατακτητές. Επίσης, αρκετά φαγητά μοιάζουν με τα ελληνικά και για το γεγονός ότι μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν υπό τους Γάλλους.

«Αυτό που με κρατάει εδώ είναι η οικογένεια. Υπάρχουν ακόμη οι θεσμοί της οικογένειας, ο σεβασμός προς τους γονείς, προς τους παππούδες, τις γιαγιάδες. Μου θυμίζει πολύ τα χρόνια που περάσαμε εμείς το '50, '60, '70,» συμπλήρωσε. «Ολες οι οικογένειες μαζί να καθίσουν μαζί να φάνε, όπως κάναμε παλιά, ο ένας να βοηθήσει τον άλλο…»

Οσον αφορά την ναυτιλία, το Βιετνάμ δεν είναι μεν ναυτική χώρα παρότι έχει μεγάλες ακτογραμμές, όμως η πρόθεσή του είναι να αναπτύξει γρήγορα τον ναυτιλιακό τομέα.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης, Πέτρος Δίπλας

Ηχολήπτης: Χρήστος Γιαννόπουλος

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/34SLD7h
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη