Το Δημοτικό Σχολείο Σκόρλιας & η Ιστορία του
(Αφήγηση Ευρύμαχου Παππά)
Είμαστεμε την παρέα εθελοντών καθαρίσματοςτων μονοπατιώνστη Σκόρλια, στις 27/8/2004, την ώρα του ολιγόλεπτου διαλείμματος. Και είμαστε καθισμένοι δίπλα στα ερείπια του Δημοτικού Σχολείου Σκόρλιας. Ο Ευρύμαχος Παππάς, εκτός των πολλώνάλλων σημαντικώνστοιχείων, μας αφηγήθηκετην ιστορία τουΔημοτικού Σχολείου Σκόρλιας, την οποία σας παραθέτουμε:
«Βρισκόμαστε σήμερα σ' ένα ιστορικό τόπο. Εδώ υπήρχε το Δημοτικό Σχολείο της κοινότητας Πτελέας, η οποία Πτελέα ονομαζότανκαι Σκόρλια, αλλά επίσημα στη σφραγίδαήταν Κοινότης Πτελέας, από τουλάχιστον τα χρόνια που εμείς θυμόμαστε. Εδώ λοιπόν ήτο το Δημοτικό μας σχολείο. Πρώτος δάσκαλος μετά το 1930 ήταν ο μακαρίτης ο Σκαλιστήρας, δεν θυμάμαι το μικρό του όνομα, αλλά τα μεγαλύτερα αδέλφιαμου και ορισμένοιαπό την παρέα, μάλιστα ο Γιάννης ο Τσάμης υπήρξαν μαθητές του δασκάλου αυτού. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο μετά το 1942 που είχαμε την κατοχή από τους Γερμανούς, εδώ το χωριό το δικό μας δεν το πλησίασανοι Γερμανοί γιατί δεν ήξεραν που βρίσκεται. Μολαταύτα θυμάμαι, μικρό παιδί τότε, ότι για κάνα δυο μέρες φύγαμε κι εμείς και κατασκηνώσαμε προς τη Σανίδα, επάνω εκεί σ' αυτό το ρέμα πουβλέπουμεαπέναντιγια κάνα δυό μέρες, οι Γερμανοίόμως δεν περάσανε από δω και ύστερα ήρθαμε στο χωριό.
Μετάλοιπόν το 1944-1945 χρημάτισεδάσκαλος, όχι διορισμένος, ο μακαρίτης ο Αθανάσιος Πλιάκος του Νικολάου. Φεύγοντας λόγω του Εμφυλίου Πολέμου, το χωριό αυτό εκκενώθηκε, ο στρατός μας διέταξε, φιλικά το κράτος, να εγκατασταθούμε στα χωριά του κάμπου, γιατί εδώ ήταν ανταρτοκρατούμενη περιοχή και μείναμε λοιπόν στα χωριά αυτά του κάμπου και συγκεκριμένα εγώ ως μαθητής τότε μικρός πήγα στο Σχολείο στοΚαστρί, τελείωσατην πρώτη τάξη. Το 1949 θυμάμαι, ήρθαμε ξανά στο χωριό όταν τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος και λειτούργησε ξανά τούτο το Δημοτικό Σχολείο με πρώτο επίσημα διορισμένοΔάσκαλο πλέον τον αείμνηστοΑθανάσιοΠλιάκο του Νικολάου. Εγώ, συγκεκριμένα,τελείωσαεδώ τις τάξεις από Δευτέρα έως Έκτη Δημοτικού και είχα συμμαθητές οι οποίοι εκ των υστέρων περάσανεαπ' τους πρώτους στα ΓυμνάσιαΜακρακώμης, Σπερχειάδαςκαι Λαμίας και εν συνεχείασταδιοδρόμησαν σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και φτάσανε και είναι τιμή για το χωριό μας μερικοί μαθητές του δασκάλου αυτού, μέχρι και το βαθμό του Στρατηγού».
Χρήστος Ι. Στεφανής
Εφημερίδα «Φωνή της Πτελέας», Δεκέμβριος 2004
Επιμέλεια-Ανάρτηση: Ευθυμίου Τάκης
from Φθιωτικός Τυμφρηστός https://ift.tt/2jHZQRO
via IFTTT