Για τη θλιβερή επέτειο της δικτατορίας της 21 ης Απριλίου 1967
Πέρασε πλέον από μισός αιώνας από τις θλιβερές ημέρες του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21 ης Απριλίου 1967. Ημέρες που όσο κι αν αρκετοί θέλουν να λησμονήσουμε, τα ανεξίτηλα σημάδια της δικτατορίας που ακολούθησε παραμένουν έντονα στις μνήμες.
Το πραξικόπημα, της 21 ης Απριλίου 1967 και η δικτατορία που εγκαθιδρύθηκε, δεν ήταν ενέργεια κάποιων “άφρονων” στρατιωτικών. Υπήρξε η ολοκλήρωση της πολιτικής του παλατιού και της μετεμφυλιακής δεξιάς που δεν μπορούσε να ανεχθεί το στοιχειώδη εκδημοκρατισμό της πολιτικής.
ζωής του τόπου, που επιχειρούσε τη δεκαετία του 1960 η κεντροαριστερά («Ένωση Κέντρου» ως κυβέρνηση, ΕΔΑ ως αντιπολίτευση) κάτω από τη λαϊκή απαίτηση.
Η απαρχή έγινε με την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου τον Ιούλιο του 1965 και η συνέχεια με τη δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας. Οι πρωταγωνιστές και τα πρόσωπα γνωστά. Έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Οι πολιτικοί τους επίγονοι παρόντες και σήμερα.
Όσοι έζησαν την τραγική αυτή περίοδο, αλλά και οι νεότεροι, έχουν χρέος να μη λησμονηθούν οι θυσίες και οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη δικτατορία. Πολιτικές που κατέληξαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο και άνοιξαν την κερκόπορτα για την Τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού έως σήμερα. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση του φακέλου της Κύπρου από την Ελληνική Βουλή συμβάλει στην τεκμηρίωση αυτού.
Η λήθη (αντί της α-λήθειας) δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Ο αγώνας για τη διατήρηση και εμβάθυνση της δημοκρατίας συνεχής.
ΘΕΜΑ:
ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ