Ο καθηγητής Ανδρέας Καμπιζιώνης κατά την τελετή διορισμού του ως Επίτιμου Καθηγητή σε κολέγιο της Ν. Καρολίνας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Χάντερ Τόμας
ΦΛΟΡΑΝΣ. ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Ο καθηγητής Ανδρέας Καμπιζιώνης (Andrew Kampiziones) έγινε ο πρώτος άνθρωπος που τιμήθηκε με τον τίτλο του Επίτιμου Μέλους του Εκπαιδευτικού Σώματος του Τεχνικού Κολλεγίου Φλοράνς-Ντάρλινγκτον (Florence-Darlington Technical College -FDTC), στο οποίο διδάσκει Φιλοσοφία και Ηθική.
Ο καθηγητής Καμπιζιώνης μιλά στον «Εθνικό Κήρυκα» για την καταγωγή του, τους δασκάλους του στην Ελλάδα, αλλά και για τη σημασία της βράβευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου στο Νοτιοανατολικό Ινστιτούτο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας (Southeastern Institute of Manufacturing and Technology).
«Γενικά μιλώντας ο τίτλος του ‘επίτιμου καθηγητή’ παρέχεται σε όσους έχουν αριστεύσει σε όλα τα ακαδημαϊκά πεδία και, συγκεκριμένα, στο εκπαιδευτικό του αντικείμενο – τη Φιλοσοφία και Ηθική στην περίπτωσή μου», ανέφερε στον «Ε.Κ.».
«Αυτό το άτομο, το οποίο επιλέγεται από τη Γερουσία του Εκπαιδευτικού Σώματος και εγκρίνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή του Κολεγίου/Πανεπιστημίου, θωρείται αυθεντία στο εκπαιδευτικό του αντικείμενο και πρότυπο για όλους τους συναδέλφους τους», πρόσθεσε.
«Πρότυπα για μένα ήταν για καλή μου τύχη οι δάσκαλοί μου στο Λύκειο της Λαμίας, στην Ελλάδα, όπως και στην Παιδαγωγική της Ακαδημία – πρότυπα χαρακτήρα και διδακτικής μεθοδολογίας την οποία προσπαθώ να εφαρμόσω και να μεταλαμπαδεύσω στους σπουδαστές μου», τόνισε. «Η αποστολή ενός δασκάλου είναι να εμπνέει τους μαθητές του ως πρότυπο μάθησης, συνείδησης, ευθύνης, αξιοπρέπειας και φροντίδας», τόνισε ο 87χρονος καθηγητής. «Επιπλέον, και συγκεκριμένα ένας δάσκαλος Φιλοσοφίας θα πρέπει να διδάσκει στους μαθητές του πώς να σκέφτονται με κριτικό και αναλυτικό τρόπο πάνω στα ζητήματα που πραγματεύονται», συνέχισε.
Από αριστερά, η Ιωάννα Καμπιζιώνη, κόρη του ανιψιού Γιώργου Καμπιζιώνη, η Αννα Καμπιζιώνη-Ζαχαροπούλου, αδελφή του, η κόρη της Ελένη Πούλου, ο τιμώμενος Ανδρέας Καμπιζιώνης, η σύζυγός του Γιούλα Χόνδρου Καμπιζιώνη και ο ανιψιός Γιώργος Θεόδωρος Καμπιζιώνης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Χάντερ Τόμας
«Οι γονείς μου, οι δάσκαλοί μου στη μητέρα πατρίδα, τη Λαμία, η αγαπημένη μου γειτονιά και κοινότητα εκείνο τον καιρό, η πλούσια κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας καταγωγής μου με ενέπνευσαν να θεωρήσω καθήκον μου να μεταλαμπαδεύσω στους μαθητές και διά του παραδείγματος ακόμα και στους συναδέλφους μου στο Κολέγιο -γεγονός που προφανώς αναγνωρίστηκε επισήμως- πως είναι τιμή να είσαι μέρος της χώρας καταγωγής μου».
Ο κ. Καμπιζιώνης μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη σύζυγό του το 1956 και έκτοτε, απολαμβάνει τους καρπούς του Αμερικανικού ονείρου.
«Ενας ξάδελφος της (μετέπειτα) συζύγου μου συνάντησε εμένα και την οικογένειά μου στη Λαμία. Ημουν νέος και αρίστευα στην τάξη μου. Εντυπωσιάστηκε και όταν ήρθε στην Αμερική ανέφερε στους γονείς της συζύγου μου πως υπήρχε ένας πρίγκηπας στην πατρίδα. Εκείνοι τον πίστεψαν και ήρθαν στην Ελλάδα για να γνωρίσουν ‘τον πρίγκηπα’».
Το ζευγάρι ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε στην Ελλάδα, πριν μετακομίσει στις ΗΠΑ. «Δεν τους πήρε πολύ για να με πείσουν να έρθω, καθώς γνώριζα πολλά για την Αμερική», ανέφερε ο κ. Καμπιζιώνης σε παλαιότερη συνέντευξή του στην «SC Now Morning News». «Είχα διαβάσει Ιστορία. Λάτρευα τον Τζέφερσον και τον Λίνκολν. Ετσι, ήρθα στην Αμερική και μείναμε στη Φλοράνς, της Νότιας Καρολίνας. Επειτα, μετακομίσαμε στη Νέα Υόρκη όπου και σπούδασα οικονομικά στο Queens College».
Το ζευγάρι έφυγε από τη Νέα Υόρκη για τη Νότια Καρολίνα τόσο για να φροντίσει τους ηλικιωμένους γονείς του, όσο και ενός παρ’ ολίγον μοιραίου περιστατικού. «Πήγαινα στη δημόσια βιβλιοθήκη στο Μανχάταν διαμέσου του Μπράιαντ Παρκ όταν με μαχαίρωσαν δύο άντρες εθισμένοι στα ναρκωτικά. Ηταν θαύμα που επιβίωσα», τόνισε ο ομογενής καθηγητής.
www.ekirikas.com
ΘΕΜΑ:
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ