Γυναίκα απο την Αταλάντη, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου»
«Γυναίκα από την Αταλάντη».
Φορεσιά της Αταλάντης στη νεότερη της μορφή.
Γκουάς σε εφημερίδα του Γιάννη Τσαρούχη.
Δωρεά: Ιωάννα Παπαντωνίου | (1989.14.9)
Οι ποδιές
Οι ποδιές της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους το χρώμα που είναι στους τόνους του κόκκινου έως βυσσινιού.
Οι «ρούχινες» (τσόχινες) και οι μάλλινες υφαντές είναι κατακόκκινες.
Οι βελούδινες και εκείνες από αγοραστό μάλλινο ύφασμα είναι βυσσινιές.
Οι παλιές ρούχινες ποδιές ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία (Φωκίδα).
Έχουν ίσιο κεντρικό τμήμα και από ένα λαγκιόλι δεξιά και αριστερά.
Είναι κεντημένες με κίτρινα ή χρυσά κορδονέτα στις ραφές και στα τρία τους τμήματα. Πιο σπάνια τα κεντήματα αυτά είναι πολύχρωμα (Λειβαδιά).
Στη Δεσφίνα οι ποδιές δεν άλλαξαν ποτέ μορφή, ενώ στους Δελφούς τη θέση τους την πήραν βελούδινες βυσσινιές ποδιές με κεντήδια παρμένα από καλλιγραφίες. Στη Λειβαδιά τα νεώτερα χρόνια, οι μονόφυλλες ρούχινες ποδιές κατασκευάζονταν και με αγοραστό βυσσινί μάλλινο ύφασμα.
Τις κεντούσαν με διάφορες άτεχνες αλλά πολύ εντυπωσιακές πολύχρωμες βελονιές (μαλλί ή νήμα). Οι καθημερινές μονόφυλλες ποδιές γίνονταν από κόκκινο μάλλινο δίμιτο, με διακοσμητικά γαζιά ( σε ρίγες) άσπρα και μπλε στο κάτω μέρος τους.
Έδεναν στη μέση με κορδονέτο, αλλά τις συναντάμε συχνά να έχουν για δεσίματα από μια ανδρική καλτσοδέτα σε κάθε πάνω άκρη στο κίτρινο χρώμα.
Στις Λιβανάτες και την Άταλάντη οι παλιές ρούχινες ποδιές ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Είναι κατακόκκινες (πολύ σπάνια πράσινες) κεντημένες με πολύχρωμο κορδονέτο στο κάτω μέρος.
Οι νεώτερες όμως είναι από ένα φάρδος βυσσινί βελούδο, με εντυπωσιακά μεταξωτά κεντήματα παρμένα από τις καλλιγραφίες. Το θέμα (φυτικό) αναπτύσσεται συμμετρικά σε κεντρικό άξονα και έχει πάντα σε κάποιο σημείο του ένα ή και δύο αντικριστά πουλιά.
Πηγή: «Εθνογραφικά» Τόμος 1, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, Ναύπλιο 1978
ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.archaiologia.gr
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
ΘΕΜΑ:
ΕΚΤΟΣ ΛΑΜΙΑΣ